Summa sidvisningar

25 juli 2011

Nästa års vandring går till Mo i Rana

Visste ni att det fanns intresse för malmen i Nasafjäll långt in på 1900-talet? 
Nästa sommar kommer den tredje Nasafjällsepoken att utforskas. Start som vanligt från Nasafjäll. Sedan bär det av västerut! Startdatum måndagen den 9 juli 2012. Hela vandringen beräknas ta sju dagar. Program senare i höst. Med tanke på den fruktansvärda, helt obegripliga, massakern i vårt grannland den 22 juli känns det extra angeläget att uppmärksamma Norge. Visserligen handlar det här om en gruvepok och dess speciella historia, men det visar hur nära vi befinner oss varandra. Vår vandring kommer att kantas av nya erfarenheter och möten.
Från PT 1936 kan man läsa följande, det återgavs i dagens tidning:
”Provbrytning vid Nasafjälls silvergruva pågår för närvarande med 18 man. Malmen lägges upp i förvaringslokaler och skall under kommande vinter forslas fram till Mo i Norge och utskeppas. Arbetarna bor i de gamla gruvstugorna och några nya bostäder komma icke att uppföras förrän resultatet av provbrytningen föreligger.”
http://www.pitea-tidningen.se/arjeplog/artikel.aspx?ArticleId=6290895

Den 5 augusti är det första visningen på bilder från årets vandring. Plats: Galleri Laisdalen, Laisvall. Vernissage kl. 18.
Ett urval av dessa bilder och annat ska sedan visas i PT:s foajé, Piteå, den 8 augusti t o m den 31 augusti. Men det kommer att ta flera månader innan min rapport (liknande den jag gjorde förra året) är klar.
Jag vill passa på att puffa för kommande Gamla Malmvägsloppet på cykel! Välkommen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar