Summa sidvisningar

21 juli 2011

Morgon i Storlångträsk


Här är Vailert och Hans Lindqvist! Kunde övernatta i den fina stugbyn i Storlångträsk. Kom hit klockan halv tolv i natt. Vailert mötte i receptionen. Jag utrustades med bröd,smör, dricka, lakan och handdukar. Det kändes lyxigt att bo ensam i en fin välutrustad fyrabädsstuga. Dusch, toa, utsikt mot vattnet och eget kök. Här skulle man förstås ha stannat längre! Men kvart över åtta nästa morgon skulle Radio Norrbotten ringa, läge för att berätta något - kanske förbereda sig. Eller, vilket brukar vara bäst, låta reporterns frågor styra.
Storlångträsk är en av knutpunkterna i norr. Här intill går stambanan. I Nasaepoken har platsen en historia att berätta. En sommarled passerade här och Hans Lindqvist tycks veta att man gick längs med "ryggen", en ås, mellan Gråträsk och vidare mot kusten. Strax norr om Storlångträsk går den moderna skoterleden Nasaleden.
Här fanns också en gång i tiden ett gästgiveri. Hans minns hur hans farfar berättade om dåtidens timmerkuskar från Piteåtrakten. De hade med sig frusna paltar som de la i kokande vatten.
Nu har jag haft en lugn förmiddag, dags att gå igen. Det mest oroväckande är en begynnade blåsa under vänster fot. Trots specialplåster (ni vet, Compeed) så ger det inte med sig. Ska planera för mötet i Öjebyn. Kjell Lundholm, historikern, ringde och undrade över det praktiska. Lördag kl.13 ska vi samlas utanför Öjeby kyrka. Troligen sitter vi inne i kyrkan (om vi får lov), sedan till Hamnviken för att fika. Bo och Laura Lundman har lovat hjälpa mig med kaffe, saft och bullar. Tacksam för detta!
Ringde till mamma Elsa i Arjeplog i morse för att höra om hon ändå inte skulle vara med mig i slutmålet i Piteå. Men nej, hon vill inte köra bil dit. Men tillbaka till Arjeplogs fjällvärld ska jag på lördagkväll, per hjul. Måste ut med båten på Laisan!

Och så detta med hjul: den 6 augusti är det Gamla Malmvägsloppet på cykel mellan Slagnäs, Myrås, Båtsjaur och Laisvall. Fick frågor om detta idag från Arjeplog och inser att det är dags annonsera.
TACK till Hans och Vailert Lindqvist för lån av dator! Det är så himla knöligt skriva på min mobil, trots litet tangentbord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar