Summa sidvisningar

16 juli 2011

Hållstugan i Storbodsund

Långträsket, Arvidsjaurs kommun. Framme halv sju i Långudden, en by jag bara sett på håll från Silvervägen tidigare. 1969 fick byn en vägbank över sjön, d v s en 400 meter lång sandbro som delade av den 14 km långmala sjön. Innan dess ställde man sig på andra sidan sjön Långträsket och ropade "Bååååt!" över till andra sidan. Hur kunde det vara så? Ja,fram för allt därför att byarna och gårdarna km till långt före vägen. Det var närheten till sjön som var mest viktig. Tänker på Laisvallby; före vägen och elens ankomst var byn delad på den östra och västra sidan av sjön Laisan. Knappast något märkligt med det. Men sedan vägens ankomst på den östra sidan förändrades allt.
Jo, det är detta med leder! I morse startade vandringen från Storbodsund till Långträsket. Tack vare sällskapet, Anders Wikström, Skogsstyrelsen i Arvidsjaur, gick det smidigt. Det skulle visa sig vara litet krångligt hitta rätt led. Men den fanns där synlig på flera håll! Markeringar i gamla tallar och så förstås en av dagens höjdpunkter: resterna av en hållstuga. Den låg 2,5 km från Storbodsund i ett tallskogsområde intill en myr och en liten sjö. Hållstugan var tillsammans med platser som Långviken och Kasker viktiga övernattningsställen för dåtidens resenärer. De kom till på 1630-talet och användes långt in på 1800-talet. En av få kända beskrivningar från just denna plats är gjord av Petrus Laestadius 1827. Han skulle till Arjeplogs vintermarknad i februari och stugan var fullbelagd. Han och hästen Slompen fick helt enkelt ta sig vidare.
Vad gick att se idag? I mossan ett antal timrade stockar. Det går att ana sig till storleken på ett relativt stort hus, c a 4 x 10 meter. Var fanns hästarna, renarna när dess pådrivare sov? Stod de utomhus? Ja, säkert en del. Hur fick de bete? Vi sneglade runt i terrängen. Kanske fanns här myrängar? Eller så kunde någon sälja foder. På en tall satt en delvis förstörd skylt i plats där man kunde ana sig till texten "... SKYDDAT". Resten får man fylla i själv och det torde blir fornminnesskyddat. Jag önsketänker nu: Tänk om denna plats kunde ha en mer beskrivande skylt? Om hållplatsen är från Nasaepokens första period 1635-1659 borde det väl finnas en del att berätta? Det gäller förstås även hamnen i Storbodsund där malmbodarna stod en gång.
Nasaepoken lever än idag! I Långudden hemma hos Birgit och Ivan Lindberg fick vi lära oss att det finns en myt om en silverskatt. Den sägs vara gömd i Stinaberget nära byn. Detta och mycket annat om den fina platsen vid Långträsket berättades medan vid bjöds på gott fika. Och, jag vill lova, det satt bra efter 15 km. Den sista delen av vandringen hade gått genom tättbevuxna risskogar i myrland, eller mossbevuxna stenar. Många bäckar. Och en del regn. Det är sådana stunder som man undrar vad man sysslar med... varför inte sitta inne i stället och se på film?
I morgon blir det vandring 4 km till Högås. Därefter båt till Dammberget och sedan marsch över till Arvidsjaurssjöns nordvästra start. Har ännu ingen båtskjuts till Framnäs, men det ordnar sig säkert... annars får jag gå. Målet är ju att vara i Gråträsk på onsdag den 20 juli kl. 13!
Vill bara i all korthet skriva att gårdagen var helt otrolig! Gautosjö-Märkberget- båtresa Laisan-Laisvallby- Båtsjaur-Racksund..... Till mötet i Båtsjaur kom 32 personer. Kjell-Olof Lindell berättade. Laisdalens Livs levererade underbara prinesstårtor och kaffe i termosar. Därefter båtresa till Racksund med mysiga paret Conny och Yvonne Wallström. I Racksund berättade Carl-Oscar Lundström om Arjeplogs släkter. 64 deltog! Flera av mina släktingar var där. Jag berättade kort om Nasaledsvandringen. Efter detta grillade vi i Racksund på den fina grillplatsen intill bron.
Båtresan med Karen Ingebrigtsen på Uddjaur och Storavan var så - fin! Vi sov i båten. Lotten Mörtell var också med (hon skulle ha vandrat med från Nasafjäll, men fick ryggskott!) Och efter frukost klockan sju hann jag sova ytterligare en timme medan båten brummade fram över farleden. Som att sova på tåg. Nej, bättre! Tack Karen för ännu en fin båtresa!
Efterlysning! Hjälp mig... kan Du mot ersättning fixa kaffe och bullar i Gråträsk onsdag kl. 13.00? Vi kanske blir 20-30 personer. Har inte ordnat detta ännu... men det finns några dagar kvar att arrangera denna viktiga detalj. Ring mig, 070 3500555.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar