Summa sidvisningar

7 oktober 2009

Afghanistan: Åtta år sedan som USA gick in

7 oktober 8:30.
Vaknade i morse av plogbilen. 15 cm nysnö utanför arbetslokalen i Laisvall.
Det går inte en dag utan nyheter från Afghanistan. Inte en dag går utan att jag känner en stor sorg över kriget. Sovjets ockupation, inbördeskrig, talibanernas terror – generationer av afghaner har levt och lever i krig och oro.
Idag, för åtta år sedan, och i efterdyningarna av attacken i New York, gick USA in i Afghanistan. Två år senare leder USA den internationella säkerhetsstyrka, Isaf, som finns på plats i landet. Mandatet kommer från FN:s säkerhetsråd. Den afghanska regeringen har samtyckt.
Så ser det ut.
Men det är förstås inte alls bra.
USA är den minst lämpliga att leda en FN-styrka. Den afghanska befolkningen – vilket är min erfarenhet efter resor i landet 1982, 1997 och 1992 – är i grunden kritiska till all internationell militär inblandning, särskilt från stormakter. Och vilket land är inte det?
FN:s närvaro är dock, även med militära möjligheter, nödvändig för att upprätthålla skydd för civilbefolkningen. Det finns en lång erfarenhet i världen av FN:s engagemang i kris- och krigszoner och när den inte tas tillvara i Afghanistan ser det mörkt ut. Isaf behövs, men utan USA. Jag skickar med en bild idag från sjukvårdskliniken i Baraki-Barak 1987. Kliniken fick stöd av Svenska Afghanistankommittén som gjort en hjälteinsats inom många civila områden. Aktiviteter att läsa om: www.sak.se och Afghanistanvecka på ABF-huset i Stockholm: http://www.abfstockholm.se/kalendarium/Afghanistan/index.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar