Summa sidvisningar

19 oktober 2009

Låt Självhjälpsprogrammet vara kvar!

En av mina vänner från uppväxten, Thomas Nilsson, skickar över ett mejl. Han är psykolog och grundare av Spelinstitutet i Piteå. Thomas engagemang och kunskap inom området spelmissbrukare är stort. Han är en av de bästa i landet. En gång bjöd jag in honom till ett möte på ABF i Stockholm. Tyvärr, det kom bara elva personer, men både SvD skrev om mötet och på första rad satt den nuvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hennes penna glödde över blockets sidor. Jag var imponerad över hennes nyfikenhet på ämnet.
Nu, kulturministern, måste du ta dessa anteckningar från förr med till dina kollegor i regeringen och säga ifrån: Låt Självhjälpsprogrammet vara kvar! Tydligen saknas det några futtiga kronor för att låta sajten www.slutaspela.nu överleva. Här håvas det in miljardbelopp, men människor vars liv trasas sönder av spelberoende lämnas i vägkanten i sällskap med sina anhöriga. Hallå! Är någon hemma? vill man ropa.
I just Piteå och hos Thomas Nilsson och andra engagerade medarbetare har man utvecklat detta program där människor kan få fri rådgivning. Experter i hela landet hyllar programmet.
Med Thomas egna ord: ”Sveriges politiker har inget att yvas över för den spelpolitik som drivs för att värna dem som blir spelberoende. Sverige är fortfarande ett u-land i frågor som rör preventionsarbete, råd, stöd, behandling och forskning om spelberoende trots en ändlös rad av statliga utredningar. Politikerna vill gärna ha de pengarna som spel genererar för att göra gott men vetskapen om att mellan 20 – 50 % av omsättning på spel, beroende på spelform, kommer från dem som har problem med spel borde gör fler än undertecknad sömnlös mellan varven.”
Spelberoende är ett gissel. Det är bara att öppna dagens Aftonbladet (19/10) för att läsa om en kvinnlig s-politiker i Skåne som förskingrat 300 000 kr från föreningskassan.

Läs mer: http://www.spelinstitutet.se

Om Thomas Nilsson i Laisvall finns ett utdrag här, finns även med i min bok "Blygruvan i Laisvall" (2009): http://www.laisvall.net/midsommar/utdragbok.html. På bilden sitter han på den gamla lastbryggan i Laisvall och minns. Året var 2001. All heder åt ditt engagemang för världen, Thomas, allt detta grundlade du i gruvsamhället i Lapplands inland.


1 kommentar:

  1. Maria! Vilken glädje att känna dig. Ditt engagemang verkar inte ha några gränser.

    SvaraRadera