Summa sidvisningar

10 oktober 2009

Vandring i gruvhistoriens namn från Nasafjäll till Skellefteå

Nasaleden 2-12 juli 2010

I arbetet kring Laisvallgruvan och dess minne väcks intresse mitt alltmer för Nasafjäll! Hur var det möjligt att bryta malm mitt uppe på kalfjället vintertid? Hur färdades man? Så plötsligt trillade idén ned och uttalades i ett samtal med Mats Klockljung i Glommersträsk! Han hade ringt mig för att fråga om arbetet med bland annat Magasin Laisdalen.
Vad sägs om att gå Nasaleden till sommaren? Ungefär 20 mils vandring. Hälften sjövägen. Start vid den gamla gruvan i Nasafjäll kl. 12.00 fredag den 2 juli 2010. Efter två dagar beräknas vi nå Silbojokk för vidare båtfärd till Ringselet. Men i Silbojokk ska vi göra ett stopp tillsammans med Åke Lundqvist, Ballasviken. Vi ska se platsen för utgrävningar (allt är inte under vatten vid denna tid). Prel. resplan därefter: Jäckvik 5 juli (båtresa ned till Arjeplog med ett stopp i Laisvik), Arjeplog 6 juli, Mellanström/Kasker 7 juli, Glommersträsk 9 juli, Missenträsk / Bjurvattnet 10 juli och Skellefteå 12 juli.
Nasavandringen sker efter både den gamla och nya leden. Det kanske i och för sig är ologiskt, men det kan ju samtidigt bidra till olika skildringar av gruvepoken vid Nasafjället blir belyst. Självklart kan man ett annat år gå sträckan Nasafjäll - Adolfström - Laisvallby - och sedan till Uddjaur. Men, det är risigt gå längs med Laisälven ovanför Bäverholm på sommaren!
På Storavan blir det helt enkelt ett ”sekelskifte”.
Vi vandrar till Skellefteå, även om Frostkåge är den mer korrekta platsen. Vi har möten och diskussioner. Lockar besökare från andra delar av landet. Förkovrar oss. Och kanske förlora några kilo, få bättre spänst i benen!
Arrangör: www.laisvall.net Samarbetspartners kan vara hembygdsföreningar, kommuner och andra efter vägen. Glommers Bygderåd i Glommersträsk har redan visat intresse!
Lästips är bland annat boken ”Snallvägen” av Göran Marklund (1985) där det finns en bra karta.
”Silvervägen : om äldre kommunikationer i Pite lappmarkav Einar Wallquist med bidrag av Allan Forsberg och Kjell Lundholm. (1975) och Nasafjäll. Ett norrländskt silververks historia av Janrik Bromé (1923). På hemsida www.laisvall.net kan du läsa mer!
För övrigt blåser det rejält i Laisvall idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar