Summa sidvisningar

2 oktober 2018

Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluokta 19-21 juli 2019

Välkommen!
Pricka in Bok & Vandring 2019!

Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluokta 2019 äger rum den 19-21 juli. Medverkande i år är: 
Serieskaparen Mats Jonsson. Det är vi glada för! Mats Jonssons släkt har rötter i Arjeplogs kommun. Han hör till en av Sveriges absolut främsta på serieområdet. En av av senaste titlar är den hyllande serieromanen Nya Norrland (2017). 
Filmaren och konstnären Liselotte Wajstedt (Kiruna/Stockholm) har tackat ja. Hon kommer att föreläsa om berättelsens kraft och visa en eller fler av sina filmer. Hennes filmer rör sig ofta i gränslandet mellan dokumentär och experimentell konstfilm. 
Harleen Kalkat medverkar med sin nya pjäs Fruentimrets försvar. En berättarföreställning om Hedvig Charlotta Nordenflycht. Ronald Nystad-Rusaanes, författare / litteraturfestivalen Det vilde ord i Bodø, berättar om sin bok Nirvanas bulder. Knut Hamsun og Orienten
Illustratören och författaren Sara Lundberg deltar och berättar om sina böcker. Hon är ordentligt prisbelönad med bland annat böckerna om Öjvind. För boken Fågeln i mig flyger vart den vill vann hon 2017 års Augustpris. 
Harleen Kalkat.
Foto Johan Fjellström
Medverkar gör även Olivier Truc, en fransk succéförfattare, bosatt i Sverige, med flera kritikerrosade romaner, ex vis Fyrtio dagar utan skugga som utkom 2012 och som hittills är såld till ett femtontal länder och fått flera litterära priser. Hans senaste bok 'Det röda berget' utspelar sig framförallt i Jämtland/Härjedalen. Hans första två romaner hämtar in omgivningen i Nordnorge där han skildrar renpoliserna Nina Hansen och Klemet Nango. Hans nya bok, som utkommer på franska i mars 2019, har hämtat inspiration från norra Skandinavien (och får vi hoppas, Arjeplog, åtminstone till en liten del ...). Titel är i alla fall 'Le cartographe des Indes Boréales'. Nu hoppas vi även att den översätts till andra språk och inte minst till svenska. 

Sigbjørn Skåden.
Foto 2013 © Maria Söderberg 

Välkommen till Sigbjørn Skåden! Han är en samiskspråkig författare med uppmärksammade titlar som t ex Skuovvadeddjiid gonagas (Skomakernes konge, 2007) och diktsamling, Skániid girjie (2004). 
Läs gärna artikeln Att tänja på gränser Om Sigbjørn Skådens författarskap av Anne Heith: https://www.dixikon.se/att-tanja-pa-granserom-sigbjorn-skadens-forfattarskap/
I mars 2019 utkommer Sigbjørn Skåden på svenska med Vaka över dem som sover på Teg Publishing.

Ingela Bendt kommer! Hon är författare, frilansjournalist som också fotograferar. Att odla är som att väva en gobeläng” säger Hans Drost i boken Refugium Trädgård som tillflykt, som handlar om en koloniträdgård i stan. Vad har vi trädgården till? Som skydd och vila, som sorgearbete eller som odlingsplats för blommor och grönsaker. Fjället är min trädgård, säger någon. Eller skogen. Öknen i New Mexico var konstnären Georgia O´Keeffes trädgård. Ingela Bendt har skrivit om läkande trädgårdar, trädgårdsterapi i Sverige och Norden och om skogsbad, shinrin-yoku, en rörelse som började i Japan för att mota dödande stress med naturens helande krafter. Ingela skriver nu på en bok, Japanska trädgården i Bagarmossen. Hon har tidigare bland annat skrivit Ett hem för själen Ellen Keys Strand. Ellen Key var trädgårdsmänniska.

Karin Smirnoff – bosatt i Piteå, utkom 2018 med boken Jag for ner till bror utkom 2018. Det är hennes debutbok och den fick lysande recensioner. Aftonbladet skrev t ex: "Hon är en sällsynt berättarbegåvning med både bredd och skärpa."
"Smirnoffs dialektalt rytmiska rakt-på-sak-språk får mig att sluka den både glödande och stenhårda berättelsen.”

Välkommen till Gunilla Bresky som ska visa delar ur sin kommande film om Sara Lidman!

Författaren Tomas Bresky kommer för att berätta om sin Boken om Abed – nio års kamp mot migrationsbyråkratin. 


Annas boklista! Här recenseras böcker. Ett spännande fenomen med Anna Blomgren Carlman i Arjeplog. @annasboklista 

Peter Rolén, Arvidsjaur, är en naturälskande fotograf ”hårt biten av den arktiska bacillen”, som han själv besliver sin verksamhet. Han kommer att visa bilder och berätta om sina upplevelser bland isbjörnar, myskoxar, norska fågelfjäll , lappländska myrar och skogar. Medverkar bl a i projekt med Havsörn, Örn-72, Pilgrimsfalk och Fjällgås
”Det var så roligt att medverka och verkligen roligt också att se Jäckvik, vilken fantastisk och vacker plats. Är glad att jag kunde vara med”. (Linnea Axelsson, som medverkade i Bok & vandring i Jäckvik / Jäggeluokta 2018).​
 Ronald Nystad-Rusaanes,
författare.
”Hej, Maria,
Och tack än en gång för den storartade Jäckviksfestivalen! Tänk att så många vill uppleva kultur i glesbygden, när det väl erbjuds. Det ger självförtroende till hela trakten och stolthet, tack vare er kulturkämpar.”
(Från brev av Mikael Niemi). 




Stina Jackson om 2018 års Bok & Vandring och om sitt första framträdande:
”... jag hade inte kunnat önska mig något bättre. Det var så intimt och vänskapligt, man var som tillsammans hela tiden så det blev nästan familjärt. Så det var en väldigt bra plats för sina första framträdanden. Det var en jättefin helg.”
Och så frågar reportern Malin Johansson om vad Stina Jackson särskilt kommer att minnas från 2018? ”Det är Jäckvik definitivt. Jag vill tillbaka. Det var en så himla fin helg och jag fick träffa så fina författare, och man hade verkligen tid till att sitta ner och prata. På Bokmässan var allt så himla stressigt och man hann aldrig riktigt sitta ner, men i Jäckvik hade man den tiden att sitta ner med författare och besökare. Sedan var det så himla vackert också. Jag vet vi gjorde någon midnattsvandring som var helt gudomlig. Jag vill tillbaka.”



Av Sara Lundberg.
Olivier Truc besökte Nasafjäll
i augusti 2017
inför sitt senaste bokprojekt. 

Kommer till Jäckvik:
Filmaren Liselotte Wajstedt
Ny bok om
migrationsbyråkratin
av Tomas Bresky. 




































Här är 2018 års flyer!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar