Summa sidvisningar

23 oktober 2018

31 maj–2 juni 2019: Hur ser ditt släktträd ut?


Släktforskarkurs på Hotell Silverhatten
31 maj – 2 juni 2019. 
Välkommen delta
hela helgen eller delta på ett enstaka
föredrag. 
Foto Silver Resort.Hur ser ditt släktträd ut? 

Med utgångspunkt i Arjeplogs kommun lär vi oss under en helg mer om släkter och släktforskning. Seminariet kommer – förutom föredrag om lokal historia och släktforskning – ha workshops. En bok som vi kikar litet extra på är den banbrytande avhandlingen av Erik Bylund från 1956, Koloniseringen av Pite Lappmark t.o.m. år 1867. Den som vill kan presentera sitt släktträd och vi ger varandra råd. Det går förstås utmärkt delta även om man inte har ett eget släktträd att visa upp. Det viktigaste är att man är intresserad och har någon form av anknytning och/eller rötter i Arjeplogs kommun. Vi lär oss grunderna i att tolka DNA-analyser. Föreläsare som deltar hela helgen är Carl-Oskar Lundström och Eva-Karin Rosenberg. De har många års erfarenhet av släktforskning. Släktforskaren Erik Holmlund deltar med en längre föreläsning om hur man tolkar DNA-analyser. Han är moderator för DNA-gruppen hos FTDNA (Family Tree DNA) för Norrbottens inland samt Västerbottens inland.

Vill du bo på Hotell Silverhatten? Pris 995 kr/natt, frukost ingår. Ring direkt och boka: 0961-315 00

Det behövs ingen föranmälan, det är bara att dyka upp. P R O G R A M


Fredag 31 maj 2019

17.30 Samling för deltagare med en kopp kaffe & bulle. Glöm inte att ta med egen dator till kursen och/eller dina ev. skisser på släktträd och böcker. 

18.00 Föredrag av Carl-Oskar Lundström om Arjeplogs släkter
Öppet för allmänhet. Ingen föranmälan. Pris 250 kr inkl. fika.

19.15 Middag med efterrätt för deltagare i kursen på Hotell Silverhatten. Ingår i kursavgiften. 

Enbart för kursdeltagare resten av kvällen: 

20.15 Om den banbrytande avhandlingen av Erik Bylund från 1956, Koloniseringen av Pite Lappmark t.o.m. år 1867 med Maria Söderberg med kommentarer från Eva-Karin Rosenberg och Carl-Oskar Lundström.

21.15
Hur kan mtDNA och Y-DNA ge nya rön i släkter från Arjeplog? 30 min med Carl-Oskar Lundström.
Information om nästa dag. För de som önskar finns Eva-Karin Rosenberg och Carl-Oskar Lundström närvarande för specifika frågor under ca en timme.


För de som har vandrarlust blir det en tur till Veälbmábuovđđa nära Mellanström 710 m ö.h. med Top of Arjeplog. Avresa kl. 21.25 från Hotell Silverhatten, torget kl. 21.30 och vandring upp på berget kl. 22.00. Utflyktsledare med historiska glimtar och släkter vid Uddjaure är Maria Söderberg. Ingår i kursavgiften. 


Lördag 1 juni 

9.00 Samling med fika och introduktion. Workshops med egna släktträd med stöd av Eva-Karin Rosenberg och Carl-Oskar Lundström. Vi inleder först med varje deltagares släktträd – dvs det aktuella läget och vilka frågor man önskar få besvarade 
Fika med liten smörgås när man känner för det.

12.00 Lunch på Hotell Silverhatten. Ingår ej i kursavgiften, men vi tar upp beställningar och fixar allt på ett enkelt vis.
alt. visning av Arjeplogs kyrka med fokus på den tidiga historien, 1630-tal, med Maria Söderberg. 
Ingår i kursavgiften. 

13.30
Släktforskaren Erik Holmlund om hur man tolkar DNA-analyser. Han är moderator för DNA-gruppen hos FTDNA (Family Tree DNA) för Norrbottens inland samt Västerbottens inland.
Öppet för allmänhet. Ingen föranmälan. Pris 250 kr inkl. fika.

15.00 Paus med kaffe / te med mjukkaka.

15.15 Vi ställer fråg
or till Erik Holmlund.
(Enbart för kursdeltagare). 

16.30 Att forska om samiska släkter. Föredrag av Carl-Oskar Lundström. 
Öppet för allmänhet. Ingen föranmälan. Pris 250 kr inkl. fika.

18.00 Middag med efterrätt.

19.00 och kanske till midnatt: 
Fortsatt eget arbete med släktträd med chans till goda råd. 

21.00 Alternativ för de som önskar: Guidad tur på Arjeplogs kyrkogård med fokus på andra världskriget (Enbart för kursdeltagare). 


Söndag 2 juni 

Enbart för kursdeltagare. 

9.00 Samling med fika och introduktion av dagen.  
Eva-Karin Rosenberg berättar om sin upptäckt av en okänd far
Därefter Workshops med egna släktträd med stöd av Eva-Karin Rosenberg och Carl-Oskar Lundström. 
Fika för alla när man känner för det.

12.00 Lunch på Hotell Silverhatten. Ingår ej i kursavgiften, men vi tar upp beställningar och fixar allt på ett enkelt vis.
Alt. erbjudande om grillunch vid utsiktsplatsen på Öberget som tar sikte på befolkningsutvecklingen i kommunen. 

13.00 Hur ser våra gemensamma släktträd ut? Samling med en genomgång av vår ”släktskog”. Deltagare berättar. 

15.00 Avslutning med fika. Vår lokal på Hotel Silverhatten. Gott om plats. All teknik tillgänglig.


Lokal & tid: Hotell Silverhatten (OBS ej Kraja som tidigare nämnts), Arjeplog, 31 maj – 2 juni 2019. Start fredagkväll kl. 18 med föredrag av Carl-Oskar Lundström (samling kl. 17.30). därefter middag. Vi fortsätter efter middagen med lokal historia och bilder. Lördag startar vi kl. 9.00 och efter lunch kl. 13.30 medverkar Erik Holmlund. Vi kommer även att erbjuda kortare utflykter för de som så önskar med bl a Top of Arjeplog. 
Seminarieavgift för helgen är 1 800 kr inkl. moms vilket inkl. middag två gånger & fika. Ange om du önskar veg mat. Lunch tillkommer (vi erbjuder alternativ och tar upp beställningar). Rabatt för boende på Hotell Silverhatten erbjuds i anslutning till helgen, boka direkt på tel. 0961–315 00. Enstaka föredrag under helgen 250 kr. Alla priser inkl. moms.

Kort presentation

Eva-Karin Rosenberg är släktforskare, bor i Jäckvik och arbetar i Vuoggatjålme.
Carl-Oskar Lundström är arkivarie i Umeå och släktforskare. 

Maria Söderberg, redaktör för Magasin Silvervägen och fil kand i historia. Kursansvarig. Anmälan och frågor till kurskoordinator 
skriv till maria @ midsommarudden.se.
Betalning kan ske via Swish. Kan göras direkt på plats! 
Arrangör Magasin Silvervägen och ABF Norr Arjeplog i samarbete med Kraja Hotell / Silver Resort. Om Kraja och Silverhatten 
– en bit av Arjeplogs historia

Krajagården uppfördes 1896. Byggnaden som varit både doktors- och jägmästarebostad, blev 1914 ålderdomshem för samer. Denna funktion hade byggnaden fram till år 1925. Arjeplogs kommun övertog Krajaudden år 1956, Krajagården blev vandrarhem och stugor började byggas på området. På nyåret 1977 startade ombyggnaden av gården till värdshus och det öppnades för allmänheten under samma år. Strandrestaurangen tillkom år 1982. Hotel Silverhatten köpte sedan Kraja och har det fortfarande kvar. (Information https://silverresort.se/boende/kraja/).


Utbud av aktiviteter:
Experience Arjeplog, Silvervägen 1, Arjeplog

https://experiencearjeplog.se/


Sommar-Top of Arjeplog startar 1 juni 2019.
Läs mer här: https://www.topofarjeplog.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar