Summa sidvisningar

4 september 2017

Rekordtidig sommarsatsning för 2018: Magasin Silvervägen / Silver Road


Nytt nr av Magasin Silvervägen / Silver Road på gång!
Och Arctic Circle Race Arjeplog kommer tillbaka, den 18/8 2018, och
Top of Arjeplog får en ny sommar, sin sjunde sedan start.När planeras sommarens äventyr? Det är förstås olika från fall till fall, men ett är säkert: December och januari är heta månader när man planerar sin sommar. Inte minst planerar många under jul- och nyårshelgerna var de ska resa. 
Trots att 2017 års sommar var den kallaste på länge (faktum är att vi måste gå tillbaka 155 år till år 1862 för att hitta en kallare sommar än den som varit i år, enligt SMHI) har Magasin Silvervägen arrangerat och genomfört fler aktiviteter – med många olika samarbetspartners – än tidigare år. Totalt 45. Däribland fjällvandringar, musikaftnar, rodd och öroddorientering, berättelser om samisk kulturlandskap, kyrkogårdsvisningar, cykellopp, botaniska turer, glaciärtur, visningar av den historiskt intressanta gruvan i Nasafjäll, föredrag och annat som hör till sommaren. 

Utkommer 28 december 2017 på webben och i tryck två veckor efteråt – allt med fokus på sommaren 

Det är heller ingen tvekan om att intresset för de svenska fjällen ökar. Äventyr och natur utgör de stora turismtrenderna i Sverige. Erika Mattsson, vd på Swedish Lapland Visitors Board, sa i ett pressmeddelande 23/8-17: ”Swedish Lapland är på god väg mot målet om fördubblad omsättning och har ökat med 58 procent sedan 2010. Utmärkande för det senaste året är att även många destinationer på landsbygden visar en stark utveckling. Flera nya reseanledningar har skapats och nya företag har startats som attraherar allt fler långväga besökare". Matupplevelser är en annan stark trend. 
Eva Östling, vd för branschorganisationen Visita, sa till Dagens Industri (23/7-17): ”Svenskarna är generellt sett vana resenärer och många vill på egen hand planera sin resa så att de får ut så mycket som möjligt av den. Vi vill vi lägga pengar och tid på det som vi tycker är viktigt och mindre på det som inte är viktigt, helt enkelt. Många svenskar är till exempel väldigt intresserade av mat och då pusslar man gärna ihop resan för att kunna njuta av en riktigt bra restaurang någon gång under resan, även om det är en äventyrsresa”. 

Magasin Silvervägen fyller elva år! 

Begreppet silver i Arjeplogs kommun har gamla anor. Namnet syftar på gruvan och dess transporter från Nasafjäll, en omtumlande verksamhet som startade 1635. Vid den här tiden var Sverige en stormakt i Europa och den industriella koloniseringen av norr kom på allvar igång med det osannolika gruvprojektet. Transport av malm och förnödenheter skedde främst av samer med rendragna ackjor. Oftast var det Piteå eller Kåge som användes som hamn efter omlastning vid platser som Gråtäsk. För samerna blev visserligen gruvprojektet en möjlighet till inkomst, men den – och smälthyttan i Silbojokk – störde renskötseln och många for illa när de utnyttjades i den tuffa hanteringen. Den kristna missionen bidrog till att knyta samerna till den svenska statsmakten. Under den senare delen av 1600-talet skärptes missionen och den hedniska tron hos fjällfolket skulle utrotas. Unga män från Piteå- och Skellefteåområdet rekryterades till Nasafjäll som bergsknektar. De slapp visserligen gå ut i krig – vilket på alla sätt var mer farligt för liv och hälsa – men kom till ett gruvområde där de under ofta kyliga förhållanden skulle bryta malm. Nasaleden från Piteå till Nasafjäll, för skoter vintertid, och nya vandringsleder sommartid i Arvidsjaurs kommun och sträckan Glommersträsk till Skellefteå, vittnar om att begreppet silver och led alltjämt utgör en historisk klangbotten. En annan koppling till silver är Silvermuseets unika samling. I dess Silversal visas rikedom i silverkragar och silverbälten som burits från generation till generation över århundraden.
Så, när Europaväg 95 öppnades mellan Norge och Sverige 1975 fick den namnet Silvervägen. Man valde att förlägga sträckan till Skellefteå, inte till Piteå. I 2018 års upplaga kommer en special om de märkliga Nasaepokerna. Andra grepp blir vandrarguide till utvalda platser, klimatfrågan utifrån vatten och is, vi kommer att skriva om förlorade samiska trummor och vilken betydelse de hade (och har idag) och så förstås besökstips, i massor!

Nu är det verkstad – 2018 års magasin produceras! Sedan starten har vi haft fokus på Arjeplogs kommun, men här finns på senare år även flera uppslag om Arvidsjaur och Älvsbyn. Detta hänger inte minst ihop med Top of Arjeplog som fått sina efterföljare med Top of Arvidsjaur och Top of Älvsbyn. Magasinet utges på både engelska och svenska. Vi har reportage om fiske, kultur, historia, porträtt av människor som valt att ägna sig åt besöksnäring, ordentliga fotoreportage och tips på aktiviteter. 
Har du tips och idéer? Skriv gärna en rad! Till Maria Söderberg info@mariafoto.se 
ANNONSPRISER 2018

Samma priser som 2016:
1/1 helsida höjd 268 x bredd 190 mm 12 800:–
1/2 halvsida höjd 131 x bredd 190 mm 6 600:–
1/4 sida bredd 92 x höjd 131 mm 3 400:–
1/8 sida bredd 92 x höjd 63 mm 1 850:–
1/12 sida höjd 29 x bredd 92 mm 1 000:–
                     Priser exkl. moms 25 %.

Annonsstopp: 23 december, men boka & skicka gärna innan!
Om annons önskas även på engelska: 50 procents rabatt om du redan deltar med annons i den svenska delen. I övrigt samma pris. Om vi hjälper er med originalarbete i annonsen kostar det 10 % extra av annonspriset.
Explore, tidigare Vildmarksmässan
Älvsjö 9–11 mars 2018
– Vi deltar vid 2018 års Vildmarksmässa, nu med namnet Explore, den 9–11 mars. 
– Magasin Silvervägen/Silver Road delas ut till turistbyråer och kommunkontor rekordtidigt längs Silvervägen (både i riktning Piteå och Skellefteå), i Laisdalen och på turistbyråer mellan gränsen och Bodö.
– 50 % rabatt på annonser i webbtidningen Arjeplognytt.se om sommarevenemang 2018 som publiceras senast 15 december 2017 och ligger kvar minst fram till 15 juni. 
– Turistanläggningar, större bensinmackar och flygplatser i området, som nämns ovan, får också gratis exemplar.
– Samtliga annonser trycks i fyrfärg. Lämna som pdf-fil, jpg, tiff eller eps.
– Vi hjälper gärna till och formger Din annons (endast 10 % av annonsens pris). En uppskattad tjänst genom åren! Ev översättning tillkommer.
– Varje annonsör får fria exemplar av tidningar! Vi ansvarar för leverans av dessa.

Fakta om kommande Magasin Silvervägen/Silver Road: 
Storlek 220 mm bred x höjd 300 mm.
Fyrfärg alla sidor. Upplaga: 10 000 ex.
Vikt: (gram/ex): 490 g. Limbindning.
Omfång: 100 sidor med glättat omslag.
Tryck inlaga: Maxigloss bestruket 
115 g. Tryck omslag: 250 gr Maxigloss.
Annonsbokning: Maria Söderberg tel. 070–35 00 555  info@mariafoto 

Se 2017 års Magasin Silvervägen, svensk / engelsk version: https://issuu.com/fotografmariasoderberg/docs/magasin_silverva__gen___silver_road
Se 2016 års Magasin Silvervägen, svensk version: https://issuu.com/fotografmariasoderberg/docs/magasin_silverva__gen_2016


Guidad visning vid glaciären Sálajiegŋa, botanisk vandring i
Märkforsen visning på Nasafjäll. Foto Maria Söderberg På gång sommaren 2018:


🌲 Guidade botaniska vandringar i Märkforsen.
🌲 Fjällturer, halv- och heldagsturer med lunch/middag över öppen eld.

🌲 Arjeplogsdagen / hemvändardag lördag 14 juli. Guidade turer och rodd runt Kyrkholmen m m.
🌲 Kulturdag Mellanström lördag 28 juli.
🌲 Dagar i Laisdalen 3–5 augusti med Laisälven loppet (löpning), vandring, föredrag m m.
🌲 Expedition Nasafjäll 11-12 augusti i samarbete med ABF Norr Arjeplog och Rana Turistförening.
🌲 Guidad visning vid glaciären Sálajiegŋa 16 augusti med glaciolog Per Holmlund.
🌲 Arctic Circle Race Arjeplog, nytt fjällopp mellan Guijaure och Polcirkeln 17,2 km 18 augusti i samarbete med Silver Resort.


Mer tillkommer, förstås! 

Några övriga hållpunkter: 

Top of Arjeplog – start 1 juni
Top of Arvidsjaur – start 1 maj
Top of Älvsbyn – start 1 maj

I samarbete med Arjeplognytt.se
och Marianne Hofman

Hälsningar från redaktören! Maria Söderberg 👍


I samarbete med ABF Norr Arjeplog
med olika aktiviteter.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar