Summa sidvisningar

27 februari 2013

Barmarksturism: Utmaning vid nytt klimat

Glaciärområdet Sulitjelma, med Salajekna i förgrunden.
Åren 1807, 1897 och 2012. 


”Under de senaste 40 åren har islossningen i genomsnitt inträffat omkring 20 dagar tidigare i södra Sverige och omkring nio dagar tidigare i norra Sverige. I likhet med de flesta av jordens bergstrakter tycks också de svenska glaciärerna vara på tillbakagång. Dessutom har man observerat förändringar i islossningsdatum för sjöar och stora floder i Sverige, vilket är direkt kopplat till en förändring av lufttemperaturen.”  (Naturvårdsverket 8/2 2013)

Tidigare var det en självklarhet med kalla långa vintrar i Arjeplog. På snart sjunde sommaren med aktiviteter ser jag fortfarande hur många inte ser alla möjligheter, för ja, de finns!
I den andan utvecklar vi – flera aktörer! – nu paketresor till glaciären Salajekna i sommar. Men det finns minst hundra saker till att bearbeta för den breda publiken. 
Det problem som jag stött på under sommaren är att folk vill vara lediga, eller är beordrade vara det. Det gäller inte turistföretagens människor som ofta familjevis alltid är till hands. Men handläggare inom kommun, landsting och stat är inte med i verksamheten när de behövs. Här handlar det verkligen, i mina ögon, om en allvarlig framtidsfråga för norra Sverige. Det gäller också studieförbunden och en rad andra institutioner. Det räcker inte med att sitta och planera på vintern, man behöver vara ute i verksamheten och på olika sätt ta hand om besökare. Dessutom kan man ju komma till de aktiviteter som redan bedrivs och bidra med idéer. Självklart vill jag att folk ska kunna ta semester! Men kan man inte saxa i kalendern och se till att nyckelaktörer är med någon tid mellan midsommar och början av augusti? Jag tror nämligen det är en stor och viktig framtidsfråga hur barmarksturismen ska se ut och – om man verkligen vill ha den – hur ska den se ut och utvecklas? 
I takt med att klimatet blir varmare förväntas kalfjällen och vår fjällnära natur gå igenom  stora omfattande förändringar. Detta kommer självklart även drabba biltestnäringen i Arjeplog. 
Även om det ligger 10 eller 30 år framåt i tiden borde frågan om hotellkapacitet och stora anläggningar för vår-och sommarbruk ha stor prioritet. En sommarutredning i sommar kanske? 

Här det senaste inlägget om Salajekna. Illustrationen finns i boken ”Glaciärer” av Per Holmlund. 
http://www.arjeplognytt.se/reportage/salajekna-ar-en-fantastisk-plats/
På Vildmarksmässan 7-10 mars kommer paketresor till Salajekna att presenteras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar