Summa sidvisningar

15 februari 2013

Glaciär och älgar: Arjeplog på Vildmarksmässan

Vi känner en stor glädje över alla som bidrar! Tack! 
VILDMARKSMÄSSAN, ÄLVSJÖ 7-10 MARS 2013

B-hallen scen B06:11

SCENPROGRAM OM ARJEPLOGSFJÄLLEN


Torsdag 7 mars kl. 18.00–18.15
Nasafjäll – vandra på historiska leder. Silvergruvan i Arjeplog, på gränsen mot Norge, startade 1635.
Idag kan besökaren fortfarande se gruvans utbredning och rester av byggnader från starten. Här ligger Skandinaviens högst belägna kyrkogård. Det går att förnimma den oerhörda satsning och utsatthet som gruvprojektet bidrog till för människorna. Samerna engagerades under slavliknande förhållanden och unga män från kustområdena skickades antingen till det svenska stormaktskriget och blev kanonmat eller arbetade månadsvis i det krävande gruvarbetet. Se bilder och låt dig inspireras til ett besök. Fotograf Maria Söderberg. 

Torsdag 7 mars 18.15–18.30
Vill du följa med på älgsafari i Jutis? Om du inte ser en älg får du pengarna tillbaka! Under december till mars arrangerar byn Jutis i Arjeplog safari med skoter. Se bilder och lyssna till Kurt Westerlund från byns älgjaktslag. 

Åsa Nordin Jonsson,
Världsarvet Laponia
FREDAG

Fredag 8 mars kl. 17.00–17.15
Världsarvet Laponia i fokus. Åsa Nordin Jonsson, Laponias förvaltningsorganisation, berättar till bilder. 
Världsarvet Laponia, som även inrymmer Sveriges största glaciär Salajekna, är ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap. Landskapet i norr kallas ofta för ”vildmark” men det är egentligen en felaktig bild. Här har det levt människor ända sedan isen släppte sitt grepp om landskapet för cirka 10 000 år sedan. Under årtusendena som gått har människorna lämnat spår efter sig. Dagens människor gör synliga och ibland outplånliga spår. Forntidens människor rörde sig mer varligt i markerna. Trots det går det att finna många små spår av liv i förhistorisk och historisk tid bland skogar och på fjäll.

Fredag 8 mars 17.15–17.30
Visste du att Sveriges största glaciär finns i Arjeplog? 
Möt flygaren Björn Helamb i Vuoggatjålme som alltid fascinerats av den majestätiska isen. Han har besökt området hundratals gånger. 
Mats Holmström och Per-Eric Holmberg, Arjeplog, berättar om den märkliga resan på 108 mil för att ta ett block is från Sveriges största glaciär till Älvsjö. 
Linnea Eriksson, Hotell Silverhatten i Arjeplog, avslutar med att visa hur man enkelt kan boka en resa till glaciären.  

Kom & träffa oss i vår monter efteråt och prata med Björn Helamb! Från Vuoggatjålme kan du starta din resa ut på fjället. 

LÖRDAG

Lördag 9 mars kl. 16.00–16.15
Vill du besöka en gruva som startade 1635? Nasafjälls silvergruva och dess märkliga historia berättar mycket om kolonisationen av norra Sverige. Vi  berättar till bilder. I sommar kan vi ta med dig på en dagstur till fjället.

Lördag 9 mars kl. 16.15–16.30
Upplev den femte årstiden i Arjeplogfjällen! Experience Arjeplog – Experience intensive – skoterevent
Ett upplevelsefyllt event där du följer med våra erfarna guider på ett långt äventyr i Arjeplogs fjällvärld.
Ett äventyr som passar alla som vill uppleva den fantastiska vildmarken i Arjeplogsfjällen. Vi erbjuder ett exklusivt event med 2,5 dagars skoterkörning där du får möjligheten att utvecklas som förare och njuta av vildmarken.
Följ med på skoterutflykter med våra guider. Här visar Katarina Grankvist ochLinnea Eriksson, Hotell Silverhatten i Arjeplog, dig bilderna. 
Vill du vara aktiv på din sommarsemester? Vi erbjuder rodd i fjällskärgård och cykellopp på grusvägar. och Journalisten Petra Dahlberg berättar till bilder. 
Tävlingar: 
Öroddorientering äger rum 26 juli med start i Ånge, Uddjaur. 
Gamla Malmvägsloppet 3 augusti. Cykellopp på grusväg Slagnäs-Laisvall, på asfalt sträckan Båtsjaur till Laisvall. 

SÖNDAG

Söndag 10 mars kl. 15.30–15.45
Kan du tänka dig att besöka våra vandringsvänliga toppar? Låg och hög! Var med oss i ”Top of Arjeplog!” Samla tio toppar och delta i utlottning av priser. Marianne Hofman berättar hur det går till. 
I samarbete med Turistbyrån i Arjeplog, Granns Järn & Bygg, Hotel Silverhatten, Arjeplognytt.se och Magasin Silvervägen.

Söndag 10 mars kl. 15.45–16.00
Vill du följa med på älgsafari i Jutis? Om du inte ser en älg får du pengarna tillbaka! Under december till mars arrangerar byn Jutis i Arjeplog safari med skoter. Se bilder och lyssna till Kurt Westerlund från byns älgjaktslag.

Under söndagen medverkar även ambassadör Gustaf Lind från det arktiska rådet. 
Han finns också i vår monter mellan 12.30 och 13.00.

Arktis – en region i snabb förändring


Världens glaciärer smälter, så även de svenska. På Vildmarksmässan finns en bit av den största, Salajekna. 
Ambassadör för arktiska frågor Gustaf Lind medverkar och berättar om klimatförändringar och ökad global resursanvändning. Den biologiska mångfalden, havsisens smältning och diskussioner kring minskning av sotutsläpp i Arktis är också en del av hans fokus.
Arktiska rådet är de arktiska staternas samarbetsforum där man gemensamt arbetar för en ansvarsfull utveckling av regionen. Sverige är ordförandeland mellan 2011 och 2013. I rådet ingår de fem nordiska länderna samt Kanada, Ryssland och USA, plus representanter för sex organisationer för urfolk i Arktis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar