Summa sidvisningar

21 januari 2013

Vildmarksmässan 7-10 mars 2013


Den 13 februari åkte Mats Holmström och Per-Eric Holmberg till Salajekna för att ta med ett isblock. De hade med sig Jan-Erik Forsman, som tog denna bild, och bröderna
André och Peder Lundqvist. Det första arbetspassaet var 24 timmar! 


Glaciärblock till Vildmarksmässan!
 Nu tänker vi vara med och visa upp oss på en av Sveriges mer kända mässor. Kom & besök oss! Är Du född eller uppvuxen i Arjeplog väntar en särskild liten present och en biljett till en visning under hemvändarhelgen i Arjeplog 12–13 juli. Det är samma helg som Silveryran arrangeras. Under Vildmarksmässan är målet att lyfta fram sommaraktiviteter. Ni vet, den period då solen aldrig går ned och man kan vara igång dygnet runt... det finns mycket att bjuda på!
Salajekna – Sveriges största glaciär. Foto Jan-Erik Forsman, Maria Söderberg och Johan Sund.









Vad är vildmark? Vildmark brukar man kalla ett område som ligger avskilt 
från civilisationen och som är mer eller mindre orört av människor. Våra fjälltrakter och skogsområden kan i det fallet kanske klassas som vildmark, men begreppet blir ändå en aning knasigt. Arjeplogs fjällvärld är ett kulturlandskap som nyttjats i mer än tiotusen år. Spåren är många. Men nu finns det, ja just det, en Vildmarksmässa i Stockholm. Det är Nordens största publika mässa för friluftsliv. Hit kom 40 322 besökare förra året. Medelåldern för besökare är 45-54 år. 70 % av alla besökare säger i föregående års utvärdering att de är intresserad av friluftsliv. 

Där tänker vi vara och marknadsföra sommarens aktiviteter för 2013.
I planen ingår att ta en bit glaciär från Salajekna – Sveriges största glaciär.


Ambassadör Gustaf Lind medverkar.
Vildmarksmässan pågår 7-10 mars. Magasin Silvervägen  ska delas ut på (på två språk). Material finns på tyska. Vi ska lyfta fram Top of Arjeplog och en massa andra aktiviteter med snygga bilder och trevliga presentationer. Om du vill att vi ska ta med oss något material gör vi det gärna för en mindre avgift! Vi kommer att ha ett intressant scenprogram med bl a Gustaf Lind, ambassadör för Arktiska rådet, och Åsa N Jonsson, Laponias förvaltningsorganisation (Laponiatjuottjudus). 

Vi kommer att finnas på plats: Fotograf Maria Söderberg (från Arjeplog), skribenten Petra Dahlberg, Nacka, chef på AFA Försäkring Anita Johansson (från Arjeplog) och redaktören Marianne Hofman, Arjeplognytt.se (från Jäckvik). Och vi blir några till också – håll utkik! 



För mer information om vår insats: info@mariafoto.se  
http://www.arjeplognytt.se/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=2193
Silverhatten i Ajeplog deltar: Katarina Grankvist och Linne Eriksson.  

ÖPPETTIDER
Torsdag 7 mars 12.00-20.00 
Fredag 8 mars 12.00-20.00
Lördag 9 mars  10.00-18.00
Söndag 10 mars 10.00-18.00

Vuxen: 140 kronor  Ungdom 12-18 år: 50 kronor
Barn 7-11 år: 20 kronor Barn 0-6 år: fri entré
Familjebiljett (2 vuxna + 2 barn 7-11 år): 290 kronor Grupprabatt (minst 10 personer): 130 kronor
Studentbiljett: 100 kronor OBS! Gäller endast torsdag-fredag och mot uppvisande av studentlegitimation

Läs mer om glaciären här: http://www.ink.su.se/tarfala-forskningsstation/monitoring/salajekna-1.63566

B-hallen scen B06:11



SCENPROGRAM OM ARJEPLOGSFJÄLLEN

TORSDAG 

Torsdag 7 mars kl. 18.00–18.15
Nasafjäll – vandra på historiska leder. Silvergruvan i Arjeplog, på gränsen mot Norge, startade 1635. Se bilder och låt dig inspireras. Fotograf Maria Söderberg

Torsdag 7 mars 18.15–18.30
Vill du följa med på älgsafari i Jutis? Om du inte ser en älg får du pengarna tillbaka! Under december till mars arrangerar byn Jutis i Arjeplog safari med skoter. Se bilder och lyssna till Kurt Westerlund från byns älgjaktslag. 

FREDAG

Fredag 8 mars kl. 17.00–17.15
Världsarvet Laponia i fokus. Åsa Nordin Jonsson, Laponias förvaltningsorganisation, berättar till bilder. 
Världsarvet Laponia, som även inrymmer Sveriges största glaciär Salajekna, är ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap. Landskapet i norr kallas ofta för ”vildmark” men det är egentligen en felaktig bild. Här har det levt människor ända sedan isen släppte sitt grepp om landskapet för cirka 10 000 år sedan. Under årtusendena som gått har människorna lämnat spår efter sig. Dagens människor gör synliga och ibland outplånliga spår. Forntidens människor rörde sig mer varligt i markerna. Trots det går det att finna många små spår av liv i förhistorisk och historisk tid bland skogar och på fjäll.


Fredag 8 mars 17.15–17.30
Visste du att Sveriges största glaciär finns i Arjeplog? 
Möt flygaren Björn Helamb i Vuoggatjålme som alltid fascinerats av den majestätiska isen (kommer prel.)
Mats Holmström och Per-Eric Holmberg, Arjeplog, berättar om den märkliga resan på 108 mil för att ta ett block is från Sveriges största glaciär till Älvsjö. 
Linnea Eriksson, Hotell Silverhatten i Arjeplog, avslutar med att visa hur man enkelt kan boka en resa till glaciären.  

Kom & träffa oss i vår monter efteråt och prata med Björn Helamb! Från Vuoggatjålme kan du starta din resa ut på fjället. 

LÖRDAG

Lördag 9 mars kl. 16.00–16.15
Vill du besöka en gruva som startade 1635? Nasafjälls silvergruva och dess märkliga historia berättar mycket om kolonisationen av norra Sverige. Kenneth Awebro, teknikhistoriker vid Södertörns högskola, berättar till bilder. I sommar kan vi ta med dig på en dagstur till fjället. (Deltar prel.)

Lördag 9 mars kl. 16.15–16.30
Upplev den femte årstiden i Arjeplogfjällen! Följ med på skoterutflykter med våra guider. Här visar vi dig bilderna. 
Vill du vara aktiv på din sommarsemester? Vi erbjuder rodd i fjällskärgård och cykellopp på grusvägar. Katarina Grankvist och Linnea Eriksson, Hotell Silverhatten i Arjeplog, och journalisten Petra Dahlberg berättar till bilder. 
Tävlingar: 
Öroddorientering äger rum 26 juli med start i Ånge, Uddjaur. 
Gamla Malmvägsloppet 3 augusti. Cykellopp på grusväg Slagnäs-Laisvall, på asfalt sträckan Båtsjaur till Laisvall. 

SÖNDAG

Söndag 10 mars kl. 15.30–15.45
Kan du tänka dig att besöka våra vandringsvänliga toppar? Låg och hög! Var med oss i ”Top of Arjeplog!” Samla tio toppar och delta i utlottning av priser. Marianne Hofman berättar hur det går till. 
I samarbete med Turistbyrån i Arjeplog, Granns Järn & Bygg, Hotel Silverhatten, Arjeplognytt.se och Magasin Silvervägen.

Söndag 10 mars kl. 15.45–16.00
Vill du följa med på älgsafari i Jutis? Om du inte ser en älg får du pengarna tillbaka! Under december till mars arrangerar byn Jutis i Arjeplog safari med skoter. Se bilder och lyssna till Kurt Westerlund från byns älgjaktslag.

Under söndagen medverkar även ambassadör Gustaf Lind från det arktiska rådet. 
Han finns också i vår monter mellan 12.30 och 13.00.

Rubrik: Arktis – en region i snabb förändring
Världens glaciärer smälter, så även de svenska. På Vildmarksmässan finns en bit av den största, Salajekna. 
Ambassadör för arktiska frågor Gustaf Lind medverkar och berättar om klimatförändringar och ökad global resursanvändning. Den biologiska mångfalden, havsisens smältning och diskussioner kring minskning av sotutsläpp i Arktis är också en del av hans fokus.
Arktiska rådet är de arktiska staternas samarbetsforum där man gemensamt arbetar för en ansvarsfull utveckling av regionen. Sverige är ordförandeland mellan 2011 och 2013. I rådet ingår de fem nordiska länderna samt Kanada, Ryssland och USA, plus representanter för sex organisationer för urfolk i Arktis.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar