Summa sidvisningar

5 januari 2013

Bo Henricson har gått bort: Aktivist i folkhälsans namn

Bo Henricson
16 juli 1944–4 januari 2013
Foto 2010 @ Maria Söderberg En väldigt, väldigt fin människa har lämnat in. Bo Henricson arbetade 
37 år som läkare i Arjeplog. Han spred glädje. 

När jag tog den här bilden hade han och hans Margaretha bestämt sig för att hjälpa till med cykeltävlingen Gamla Malmvägsloppet. Med liv och lust gick han in för att stödja detta lopp, men också en lång rad andra aktiviteter. Tänker inte minst på hans djupa engagemang i forskningen om självmord och hans många uppdrag för WHO.
2012 drog landstinget in läkarjourtid i Arjeplog och Bo Henricson var på barrikaden. ”Oförskämt!” sa han högt och tydligt i tal och skrift.
Bo Henricson var en föregångsman inom hälsans område. Han initierade Arjeplogs medverkan i ”Safe Community” – ett världsomfattande arbete. 2009 blev han utsedd av WHO som hederspresident i Sydösteuropas Safe Community Network.


Han var inte främmande för att öppet diskutera arjeplogarnas hälsoproblem som den höga olycksfallsstatistiken, alkoholmissbruk och självmord som främst inträffande i den manliga befolkningen. För detta skulle en del kanske se snett på honom? Men nej, arjeplogarna slöt upp bakom hans och kollegornas arbete och med tiden förbättrades situationen. Flera patienter berättar – och jag har själv erfarenhet av detta sedan jag sökt hjälp med ett ont knä – hur han i läkarstolen utbrast: ”Ja, men jag har också samma problem!” Och sedan följde en berättelse om hur läkaren själv, Bosse, hanterade detta. 
Inget som gällde kroppen var honom främmande. 
Han gillade också folk, på ett roligt sätt. Eftersom han träffat så många i sitt arbete kunde han dess släkter och fejder. Han kände till deras glädje och livsvillkor. Det stärkte hans roll som läkare. 
Bo Henricson var något av en expert på att uttyda sin föregångare Einar Wallquist handskrivna texter. När jag fick svårigheter en gång i samband med Laisvallfilmen hjälpte han mig. Lätt som en plätt satte han Wallquist meningar på rad och min lungdrabbade farbrors diagnos blev tydlig. 
Sista gången vi sågs var i oktober. Då var Margaretha och han på väg på en ny resa, Malaysia och Tokyo. Det bubblade om dem! De berättade om alla spännande val de skulle göra och om lyckan att uppfylla nya resedrömmar. I slutet av januari skulle de besöka Iran, igen.
På ett litet roligt sätt blev vi ”kollegor”: Båda har vi ställt upp nakna i Jutiskalendern för just augusti månad. Syftet var stöd till cancerforskningen. Bilden på Bosse på myren med Peljiekaise nationalpark i bakgrund är helt underbar!


Men. Inte blev det någon Iranresa i januari. Inga fler möten över huvud taget.
Döden kan komma mycket hastigt.
Om detta visste läkaren Bo Henricson mycket. 


Bo Henricson i Gamla Malmvägsloppet 2011.
Foto @ Maria Söderberg
Bo Henricson föddes 1944 i danska Vejle. 1973 var han klar med sina läkarstudier och första praktiken blev i Oskarshamn. Valet av Arjeplog kom till av en slump. Utgångspunkten var att hans pappa gjort lumpen i Boden 1927. Det fanns en viss nyfikenhet på norra Sverige. Han och den dåvarande frun Hanne (som dog i cancer för några år sedan) beslöt att flytta till Arjeplog. De fick fyra barn. 
Arjeplog har mist en varm person, en aktivist i folkhälsans namn. Mina tankar till Margaretha och alla anhöriga.Om Gamla Malmvägsloppet som Margaretha och han ville stödja: http://www.laisvall.net/del3/cykel2.html


Funktionär Bo Henricson i Slagnäs
Gamla Malmvägsloppet 2011.
Foto @ Maria Söderber
Om hans och andras kamp för läkarjouren skrev jag här. Det handlade bl a om att en doktor i Arjeplog alltid har haft en särställning. http://www.arjeplognytt.se/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=1147


Här finns en längre intervju med Bo Henricson: http://www.mediahuset.se/Distrikstlakaren/dl302/doktor_bosse_i_arjeplog.htmBo Henricson. Foto 2008 © Lars Westerlund för
Jutiskalendern mot cancer.
Om utnämningen som hederspresident för Sydösteuropas Safe Community network:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=3000563

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar