Summa sidvisningar

6 juli 2010

Nasaleden 2010 - Arjeplog

Program finns här: http://midsommarudden.blogspot.com/2010/06/nasaleden-2010.html
Med stor spänning ska vi snart titta på utgrävningarna i Arjeplog! Lars Liedgren från Silvermuseet ska berätta. Med all sannolikhet kommer det att handla mycket om kyrkplatsens etablering på 1600-talet. Med Nasafjällssepoken utvecklades samhället Arjeplog. Det blev en marknadsplats och fick en egen församling.
Gårdagens långa båttur på Hornavan blev verkligen en upplevelse. Efter starten i Jäckvik tog Karen Ingebgrigtsen kurs mot Vaxnäs. Denna, numera övergivna, fjällby blev under 1630-talet etablerad som en hållplats för transporter från Nasafjäll. Här fanns samer som hade lärt sig till sjömän, det finns angivet att de satte segel på båtarna. Men varför åkte de till den östra sidan av Hornavan? Sjövana Karen visste besked: Västanvinden ligger på så att det är lämpligt hamna i just Vaxnäs.
Nästa stopp blev Laisvik. En vacker plats inne i en vik, i mitten av Hornavan. Men innan dess åkte vi över djupet 226 meter! Sveriges djupaste sjöpunkt, mitt under oss... det kändes märkligt. Sjön är 65 km lång. På Karens ekolod kunde vi hela tiden se fiskar, några av dem riktigt stora.
Ikväll fortsätter vandringen. Först till Kurrokvejk, sedan med båt till Mellanström/Kasker. Här blir det möte med film och berättelser om Nasaepoken. Kvällen avslutas med båttur över Storavan till Avaviken. På denna historiska hamnort har jag bokat in rum hos Verner Hofman. Och halv åtta nästa dag blir till vandring mot Tjärnheden! Hör av dig om du vill med: 070 35 00 555.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar