Summa sidvisningar

18 februari 2019

Nasaleden Avaviken–Brännberg/Glommersträsk: Historiskt lopp lördag den 15 juni 2019


Ett historiskt lopp

Silvergruvan i Nasafjäll startade 1635 och därmed blev det även aktuellt med att förstärka leder mellan fjäll och kust. Även nya sträckor anlades. Nasafjälls silververk påbörjade leden Avaviken–Skellefteå 1642. Hur lång tid tog det då att ta sig mellan Avavviken och Brännberg / Glommersträsk? Hur lång tid tar du på dig? Var med och testa! Målgång i Brännberg. Om du önskar gå en kortare sträcka finns målgång i Storberg hos Gunnar Remmer. Sträckan Avaviken–Storberg ca 13 km (vi har ej exakt längd här). Vid vändplan Ängbergsvägen finns Dan Lindqvist.

Det finns markeringar och karta. Fika vid kontroller. Ev. överna
ttning efter sträckan löser du själv. De som kommer i mål belönas, första pris till Brännberg 5 000 kr presentkort i lokala butiker. 
Maxtid för deltagande: 36 timmar. 
Startavgift 400 kr resp 200 kr. 
Ingen föranmälan.
Arrangör Magasin Silvervägen i samarbete ABF Norr Arvidsjaur med Arvidsjaurs kommun. Info 070 3500555 eller Turistbyrån Arvidsjaur. 

Från 2018 års lopp: 
”Tack för ett roligt lopp! Men främst tack för ett bra initiativ! Hittade flera ställen längs sträckan som jag tänker besöka igen och som jag aldrig hittat innan. Och då har jag ändå bott här i 15 år och är en inbiten friluftsmänniska! Mvh Fredrik A."

Från 2018 års lopp: Hampus Björn och Bengt-Peder Björn!
"Vilken otroligt vacker led med överraskningar." 

De är supernöjda med Nasaledens GPS-spår. 

Hampus Björn och Bengt-Peder Björn. Anmäl dig senast tre dagar innan och du får utskrift med kartor vid start och vi kan planera innehållet i våra kontroller bättre. Men det går självklart också bra att komma direkt till start. Förhandsanmälan och betald startavgift till bankgiro 5056-6181 eller Swish 123 345 35 94 (Midsummer). Var noga ange ditt namn. 
Information om leden hos Arvidsjaur kommun
Arvidsjaurs kommun har lagt upp karta med historik, information och bilder samt en detaljkarta finns att hämta i länk nedan under "Relaterade dokument", båda som PDF. I detaljkartan visas leden på en lägre skala (mer inzoomad) och i A4-format.
För att spara ner GPS-spåret: Högerklicka på länken nedan och välj "Spara mål som" och spara filen på lämplig plats. Denna fil går sedan att lägga in på GPS:en för att ha ett spår att följa. Förlita dock inte bara på digitala hjälpmedel, utan använd egna sunda förnuftet också ute i naturen. Batterierna kan i värsta fall ta slut och då är det en fördel att kunna navigera med "vanlig" analog karta och kompass.
Start Nasaleden i Avaviken. 

Nummerlappar – välj ett nr! 
Funktionärer: Sofie Lundberg och Annika Lidström. 
Påfyllning – en av sex stationer längs leden.

Fikastopp. 

Puff för Nasaleden i Magasin Silvervägen 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar