Lär mer om en fjällets historia!
Välkommen till en intressant guidad visning på Nasafjäll med
Lennart Klang och Lena Berg Nilsson, Landskapsarkeologerna.
Tid: Söndagen den 14 augusti 2016
Start: Gruvstugan, Nasafjäll
Vad betyder de samiska namnen i området runt Nasa? Ann-Charlotte Sjaggo, som forskar om det pitesamiska språket, berättar.
Visningen tar ca 2 tim. därefter blir det mat ute i det fria.
Vi serverar ren, grönsaker, palt m m & kaffe och efterrätt.
Mat även för dig som är vegetarian.
Start i Norge: För Dig som vill vandra tillsammans
startar en grupp kl. 9.00 från den norska sidan (intill E6).
I samarbete med Rana Turistförening, Norge.
Pris: Guidad visning & lunch 300 kr.
För våra vänner från Norge i den Rana Turistförening är priset 200 SEK eller NOK.
Frågor? Hör gärna av dig till Maria Söderberg, 070 3500555, info@mariafoto.se
Helikopter: Bokas direkt i Vuoggatjålme 0961–107 15
Arrangör Magasin Silvervägen, Expedition Nasafjäll, ABF Arjeplog och i samarbete med Arjeplogs kommun och Rana Turistförening, Norge. Med stöd av Norrbottens läns Division kultur och utbildning.
BAKGRUND:
På Nasafjäll får vi stifta bekantskap med en unik period i Sveriges historia. Redan Gustav Vasa intresserade sig för malmfyndigheter i norra Sverige. Det avgörande beslutet togs dock långt senare. I en brevväxling mellan riksrådet Carl Bonde och rikskanslern Axel Oxienstierna 1635 beskrivs en silverfyndighet i “Pitta lappmark in mot fiälringen”. Redan samma år påbörjades bygget av gruvan på fjället Nasa i det oklara gränsområdet mellan Norge–Danmark och Sverige. Till Nasa rekryterades bergskunniga ingenjörer och gruvfogde från Garphyttan. Arbetsfolk kom främst från Skellefteå- och Piteåområdet. Istället för att bli utskrivna i kriget blev de sända till Nasa. Samerna engagerades och utnyttjades för transporter av malmen med sina renar och ackjor. Silverprojektet i norr väckte stort intresse och den beryktade meningen ”Man hoppas här, näst Gudz tillhiälp, så skall dät bliva de svänkas Västindien” nedpräntades i brev från Bonde till Oxienstierna.
På den norska sidan öppnar snart en kvartsgruva som kommer att öka intresset för fjället, läs mer här: http://www.arjeplognytt.se/nyheter/ja-till-kvartsgruva-pa-nasa/
Lennart Klang, landskapsarkeolog 2015. I Nasafjäll finns ett hundratal små och större gruvhål. |
Karta för vandrare. Var uppmärksam på vänstersvängen, alt. högersvängen där vi ställt ut en flagga inför vandringen från norsk sida. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar