Summa sidvisningar

3 november 2009

Hemliga rum i stängda Falu koppargruva
Laisvallgruvan är stängd. Det är inte möjligt att längre gå ned i orterna och få en föreställning av hur verksamheten såg ut under jord. Jag tänkte mycket på detta när jag för två veckor sedan fick möjlighet att delta i en vandring i Falu koppargruva. Sven Olsson, chef för gruvmuseet, var guide och berättade levande om gruvans historia med tonvikt på de människor som hade arbetat under jord. En och en halv timme var vi under jord. Jag var hänförd!
”Sveriges största under – men faseligt som helvetet”,
skrev Carl von Linné efter sitt gruvbesök år 1734. Det var den 8 december 1992 som verksamheten tog slut - en tusenårig svensk tradition. Kopparbrytningen i Falu Gruva upphörde från och med denna dag. Här har under århundraden bergsmännens gruvdrängar med kil, knoster och brytstänger skattat berget på dess rikedomar.
Under 1700-talet var Falu gruva världens största producent av koppar, en metall som utgjorde ryggraden i den dåtida svenska stormaktens ekonomi. Besöket i Falu gruva inspirerar. Nu ska jag fortsätta med informationsidén i Laisvall! I juni 2010 har jag tänkt att gruvområdet historiskt ska beskrivas med hjälp av illustrativa skyltar på minst två språk med bilder. Samarbetspartner, tänker jag mig, är Arjeplogs kommun, Boliden och föreningen Framtid Laisvall.
Med bilder och text kan man sätta fantasin i rörelse. Så ringer jag upp Norrbottens länsmuseum och dess chef Curt Persson (han var också med på seminariet i Falun nyligen). Här får jag tips och inser att det finns massor av lära om skyltning... ja, fortsättning följer!


Se Melcher Beckers programserie ”Hemliga svenska rum”. På SVT Play kan du se ett avsnitt om Falu koppargruva.
Se http://svtplay.se/v/1743569/hemliga_svenska_rum/del_5_av_12?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1753046/sb,p102777,1,f,-1

Se skyltar som jag arbetat med här för Arjeplogs kommun (Laisdalen och Jäckvik):
http://www.pitea-tidningen.se/nara_dig/artikel.aspx?ArticleId=4830582


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar