Summa sidvisningar

30 oktober 2009

Grattis! Tanka i Laisvall!

Det är så lätt att klaga, knorra och gnälla. Ibland känns det nästan mer enkelt att släppa iväg något riktigt surt, istället för att försöka se händelser från den ljusa sidan. Men nu är det dags för beröm! I morgon, den 31 oktober 2009, invigs en bensinpump i Laisvall! Händelsen måste ses i ljuset av alla glesbygdsnegativa strömningar, ja, något riktigt positivt. Den tidigare OKQ8-pumpen lades ned den 15 juni 2009 (strax innan semestertider, jösses vilken tajming!). Nu har ett helt gäng aktörer sett till att Laisvall får en ny pump. Skelleftebränslen vågade sig in i det projekt som många trodde var meningslöst. Bröderna Sundström (som så småningom ska ta över ägarskapet) har upplåtit mark. Argentis i Arjeplog med Stefan Oscarsen och kommunens tidigare kommunalråd Bengt-Urban Fransson har lagt ned åtskilliga timmar på bensinpumpsfrågan, liksom Alf Sundström och Bo Wallin, och länsstyrelsen i Norrbotten har agerat föredömligt. Föreningen Framtid Laisvall har drivit på och nu när frågan äntligen är löst säger ordförande Christer Westin att ”det känns som om civilisationen har återvänt” och att Laisvall utan mack ”är döden”.
”Folk är jätteglada!” meddelar Kjell Sundström när jag pratar med honom. Han är en av de tre bröder som har försäljning och butik. ”Tankningen har redan kommit igång och det kanske till och med blir fler som kommer att tanka här nu än tidigare”, tror han.
Så nu är det bara att beställa tankkort från Skelleftebränslen!

Förra veckan skrev Aftonbladet (22/10-09) om hur glesbygden slaktas. Samhällsservice läggs ned på område efter område. Det är en information som alla känner till, men den är alltid smärtsam att läsa om. Några exempel: 500 bensinstationer har lagt ned sedan 2007. Den fasta telefonin överges allt mer. Samma år avskaffades statsbidraget till landsortspress för att kunna dela ut tidningar till avlägsna adresser. Bankservice försämras stadigt. Skolor läggs ned. Och tänka sig! Glesbygdsverket har också lagts ned! Istället har uppgifterna lagts över till Tillväxtverket där besökaren på hemsidan möts av rubriken "Funderar du på att starta eget?”. Själv tillhör jag den skaran som delar min tid mellan två platser, Laisvall/Arjeplog och Enskede, och kanske det är framtidens melodi för fler? Rörligheten ökar, det är enklare än någonsin att arbeta på distans och kanske skulle det ge skattekronor till kommuner i norr om man fördelade skatteintäkterna på annat sätt? I Laisvall expanderar nu besöksnäringen från Norge. Livsmedelsbutik, hotell och Laisvalls fjällcamp kan troligen se fram emot en bra vårvinter! Samtidigt undrar jag om det inte är möjligt att dra mer ekonomisk nytta av besökarna? Avgiftsbelägg skoterleder (det krävs oerhört mycket för att hålla dessa i fin form) med ett trevligt ”startkort” som ger någon fin rabatt? Se över priser för fastigheter och för all fastighetsskötsel, ja, kanske kan man tänka sig att icke EU-medborgare betalar något extra för att vistas i fjällvärlden på den svenska sidan? Intäkterna ska självklart gå till att stödja det lokala förenings-och företagarlivet. Det är lätt att motivera och jag är övertygad om att besökare förstår att saker behöver utföras om det beskrivs i konkreta ordalag.
Som ett mantra har jag under flera år hört aktörer inom turistnäringen säga att ”vi är för dåliga på att ta betalt”. Med pengar i kommunens ficka – från de fritidsboende – kanske inte nedskärningar i skola och service blir så smärtsamma för de som strävsamt och dagligen finns i den vackra, besöksvänliga glesbygden. Ah! Det ska förstås nu, i den nya tiden, kallas för ”tillväxtbygden”! Trevlig helg!

Läs här om hur OK Norrbotten agerade när de stängde bensinpumpen:
http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4835144

Fotot från den nya bensinpumpen i Laisvall togs 29/10 och här tankar Stig Erik sin Volvo. Sitt OK-kort har han kastat bort efter 30 års medlemskap i OK-rörelsen. I morgon invigs pumpen på Skoterns dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar