Summa sidvisningar

5 september 2017

20-22 oktober 2017: Arjeplog på Bok & Bild 2017

Världen berättar: Bok & Bild 2017

Från programförklaringen: ”Världen börjar precis där vi står. Bok & Bild 2017 ger plats åt berättelser i bild och ord från det fjärran och det nära, från kartans vita fläckar i medielandskapet och från vår egen värld. Låt världen berätta i Bok & Bilds tolfte upplaga som går av stapeln den 20 till 22 oktober 2017.”









Utställning med bilder från glaciären Sálajiegŋa

Glaciärer av Per Holmlund
Glaciären Sálajiegŋa är Sveriges största glaciär. Den ligger i det nordvästra hörnet av Arjeplogs kommun. Varje år sedan början av 2000-talet har glaciären minskat med ca 20-25 meter. Under hundra år har den smält med ca 1,8 km. I anslutning till Bok & Bild i Luleå 20–21 oktober presenteras en ny utställning med elva bilder. Ett illustrerat häfte planeras som bl a ska beskriva växtligheten i det nya landskapet. Foto och text Maria Söderberg som besökt glaciären varje sommar sedan 2011 (fotograf, studerar historia, utger Magasin Silvervägen). Inför kommande häfte: Faktagranskning glaciolog Per Holmlund, Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet, och som många gånger besökt Sálajiegŋa. han har även givit ut boken ”Glaciärer” som finns i anslutning till bilderna. 



Utställningen öppnas lördag 21 oktober kl. 13.45 i foajén Kulturens hus, Luleå, och invigs av Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria. Samtidigt lottar vi ut fem exemplar av hans senaste bok ”Antropocen” – en essä om människans tidsålder. 


Från Arjeplogs horisont medverkar:

Ny bok!
Marianne Hofman med sin bok ”En skvätt om Arjeplog” (Midsommar). Seminarium lördag 21/10 kl. 11.00–11.25

Maria Söderberg om ”Vildmannen”, Lapplands landskapsvapen. Seminarium lördag 21/10 kl. 11.30–11.55

Vi har ett bokbord på plats! 

Från Bok och Bilds presentation: 

”I den tolfte upplagan av Bok & Bild får vi bland annat möta Sverker Sörlin som är en av världens ledande miljöhistoriker och den internationellt uppmärksammade fågelfotografen Brutus Östling. En av vår tids mest väletablerade målare Sigrid Sandström tar plats i Konsthallen. Tillsammans med genusfotografen Tomas Gunnarsson skapar vi nya regler för hur ett fotografi ser ut och så låter vi Martin Schibbye berätta om projektet Blank spot project som undersöker kartans vita fläckar med medborgarfinansierad journalistik. Vi har även bjudit in en av Sveriges mest egensinniga dramatiker och regissörer Martina Montelius att prata om sitt författarskap och sin senaste bok Ibland är man lessen ibland är man glad.
Dessutom kan du träffa Mikael Niemi, som kommer med en ny roman i höst, liksom de samiska konstnärerna Tomas Colbengtson och Monica Edmondson. Anna Laestadius Larsson har skrivit romanen Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint om den gåtfulla konstpionjären som blev upptäckt först efter sin död. Mats Strandberg kommer att berätta både om sina barnböcker och sin kommande roman Hemmet. Gunnar Eklundmedverkar med en föreställning som bygger på ett mångårigt samarbete med Torgny Lindgren. Cecilia Hansson, poet, författare, kulturjournalist mm har skrivit boken Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa – en påminnelse om att yttrandefriheten hotas också nära oss. Du kommer också att få möta Luleås första fristadsförfattare Tesfagiorgis Habte från Eritrea.
Bok & Bild har även passat på att bjuda in Mattias Alkberg som passande nog är på höstturné just då. Samtidigt släpps också hans nya album ”Åtminstone artificiell intelligens”. På Bok & Bild kommer han att ge en konsert i Loungen.
Det här och mycket mer kommer att hända när Bok & Bild bjuder in världen att berätta för Luleå på Kulturens hus. Och naturligtvis delas Erik Lindegrenpriset och Lilla Erik Lindegrenpriset ut festen för litteratur och konst."
Projektledare: Jan Olofsson, 0920-45 35 83, 073-846 53 00
Välkommen!


Vildmannen – symbolen
för Lappland granskas.
Ill. från Riksarkivet



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar